Genel Bilgi

Program Profili

Makina Mühendisliği Teknolojileri Programı, Fen Bilimleri Enstitüsünde Makina Mühendisliği Teknolojileri Ana Bilim Dalı olarak faaliyet göstermekte olup; Makine Teorisi, Sistem Dinamiği ve Kontrol, HidroMekanik ve Hidrolik Makineleri, Termodinamik ve Isı Tekniği ile Konstrüksiyon ve İmalat Bilim dalı olarak alt birimleri bulunmaktadır. Yapılan çalışmaların büyük bölümü yurtiçi ve yurtdışı dergilerde yayınlanmaktadır.

MAKİNA MÜHENDİSLİĞİ TEKNOLOJİLERİ PROGRAMI (TEZLİ YL)

Dili

Bölüm Başkanı (yada Eşdeğeri)

Prof. Dr. Vedat SAVAŞ

Bölüm Sekreteri

Burhan DEMİR

Süresi (Yıl)

Azami Süresi (Yıl)

Kontenjanı

Staj Durumu

Yok

Mezuniyet Ünvanı

MASTER OF SCIENCE

Tarihçe

Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makina Mühendisliği Ana Bilim Dalı programı 1983 yılından itibaren Tezli Yüksek Lisans 1986 yılında Doktora eğitimi vermeye bağlamıştır.

Kazanılan Derece

Program başarılı bir şekilde tamamlanıp, program yeterlilikleri sağlandığında Makina Mühendisliği alanında Yüksek Lisans derecesine sahip olunur.

Kabul Koşulları

Bu program için herhangi bir özel kabul koşulu bulunmamaktadır. Programa kabul ve kayıt ile ilgili Genel Kabul Koşullarından Fırat Üniversitesi Yönetmelikler/Yönergeler sayfası inceleyebilirsiniz.

Üst Kademeye Geçiş

Yüksek Lisans mezunları Doktora programına geçiş yapabilir.

Mezuniyet Koşulları

Dereceyi alabilmek / programı tamamlamak için 60 AKTS kredisi karşılığı ilan edilen lisans üstü ders programından ders alınması ve başarılı bir şekilde bu derslerin tamamlanması gerekmektedir. Ders aşamasının tamamlanmasına müteakip danışman öğretim üyesinin nezaretinde belirlenecek bir konuda tez çalışması yapılarak teslim edilmelidir. Buna ilaveten, tezi kabul edilen öğrencinin, çalışmasını sözlü olarak atanacak juri önünde başarılı bir şekilde sunması istenmektedir

İstihdam Olanakları

Mezunlar her türlü mekanik sistemlerin ve enerji dönüşüm sistemlerinin tasarımının, üretiminin planlaması ve süreçlerin yönetimi konularında çalışma olanaklarına sahiptir. Programı başarılı bir şekilde tamamlayan öğrenci Makina Mühendisliği bilim alanında veya bu alandan öğrenci kabul eden diğer bilim dallarında doktora derecesine başvuruda bulunabilir.